Klinkertunnel in Sappemeer krijgt naam 2015

Klinkertunnel krijgt naam

Klinkertunnel 2015

Zowel viaduct als spoorwegviaduct over de Klinker in Sappemeer dragen vanaf donderdag 23 april officieel de naam: “Klinkertunnel”. Al sinds de eerste bouwplannen voorafgaand aan de plaatsing in november 2007, wordt het geheel in de volksmond zo genoemd. Bewonersorganisatie Boswijk vindt dat de waardevolle tunnel nu wel een keer een zichtbare naam verdient. Het bestuur heeft in overleg met de gemeentelijke afdeling IBOR en wijkmanager Hermans besloten om er zelf de benodigde letters op te laten plaatsen. Vanaf zowel de Klinker, als de aansluitende toekomstige weg Croonhoven, zal de naam Klinkertunnel al van verre te zien zijn.

De Klinkertunnel verbindt Boswijk met de wijk Vosholen en gaat over twee belangrijke verkeersaders in Sappemeer: de Klinker en het fietspad. De twee worden nog interessanter voor gebruikers als ze worden doorgetrokken en onder de naam Croonhoven aansluiten op de straat Vosholen. Ook het toekomstige Kindcentrum zal de verkeersdruk op gezette tijden laten toenemen. De gemeente zal dan extra aandacht moeten hebben voor een veilige oversteek voor de fietsers Klinker- Vaartwijk v.v. omdat er dan meer jonge, nog niet zo stabiel fietsende kinderen gebruik van zullen maken. Over het spoorwegviaduct rijden doordeweeks 8 Arrivatreinen per uur en ook het viaduct ernaast wordt goed benut. De Klinkertunnel is inmiddels onmisbaar voor Sappemeer.

De naam Klinker heeft overigens te maken met een vroeger beroep in de scheepsbouw. Bijna alle straatnamen in Boswijk zijn daarvan afgeleid. Een klinker werkte met machines die te zien zijn in Historische Scheepswerf Wolthuis en verbond onderdelen van metaal met behulp van klinknagels. De Klinkertunnel zorgt zelf ook voor verbinding.

Vanwege de beletteringswerkzaamheden zal een rijstrook onder de tunnel op donderdag 23 april vanaf ca. 9.00 uur tot in de middag buiten gebruik zijn. De andere rijstrook kan gewoon worden benut. Dezelfde dag, om 16.00 uur, zal Bewonersorganisatie Boswijk haar koningsboom aan de Klinker presenteren. Belangstellenden kunnen dan ook de naam op de Klinkertunnel bewonderen. Twee echte eyecatchers in Boswijk Sappemeer.