Koningsboom in Boswijk (Sappemeer)

KoningsboomBewonersorganisatie Boswijk e.o. heeft het initiatief genomen om een Koningsboom aan te schaffen. In de gemeente Hoogezand-Sappemeer ontbrak deze nog. Aangezien Boswijk ook de Julianaboom herbergt, wilde de bewonersorganisatie deze bijzondere boom ook graag op haar grondgebied.
De Julianaboom, een linde, is reeds geplant op 30 april 1988 en staat tussen de Kleinemeersterstraat en het speeltuintje aan de IJzerwerker.
De Koningsboom is geplant op 10 april 2014 en staat aan de Klinker, achter Zonnehuis
St. Jozef en tussen het fiets- en voetpad.

De Koningsboom heet officieel: Tilia Henryana var. subglabra. Deze is geënt op Tilia europaea, de ’Koningslinde‘. De boom heeft unieke eigenschappen. In het voorjaar valt de boom op door de bronsoranje uitlopers van het blad. De lage struiken tussen de Klinker en het fietspad kleuren rond maart bijpassend geeloranje. Richting de zomer wordt het blad van de Koningsboom frisgroen. Opvallend zijn daarbij de bijzondere naaldvormige tanden aan de bladranden.

In augustus/september volgt een uitbundige, lichtgele, geurende bloei. De bloemetjes zijn zeer waardevol voor de bijen omdat er in het najaar weinig bloeiende planten zijn. Na de bloei draagt de boom vele lindevruchtjes. In de herfst wordt het blad vervolgens warm oranje en geel van kleur. Nadat de bladeren zijn gevallen komen de oranje twijgen in het zicht.

De boom is nu nog klein, maar wordt een echte blikvanger. Een aanwinst voor Boswijk, Sappemeer en de gemeente. Bewonersorganisatie Boswijk e.o. plaatst nog een hekwerk bij de boom. Zo krijgt de boom te zijner tijd de aandacht die ze verdient.

In opdracht van de gemeentelijke afdeling IBOR (Integraal Beheer Openbare Ruimte) hebben drie deskundige mannen van het BWR (Bedrijf voor Werk en re-integratie) de boom voor ons geplaatst.

 


Koningsboom 2014 in Boswijk     Koningsboom 2014 in Boswijk    Koningsboom 2014 in Boswijk Koningsboom 2014 in Boswijk    Koningsboom 2014 in Boswijk    Koningsboom 2014 in Boswijk