Straatnamen in Boswijk 2018


Boswijkse straatnamen

De Boswijkse straatnamen stammen meest uit vervlogen tijden. De tijden van de scheepswerf (later klompenmakerij) van de familie Boswijk en andere scheepswerven en -werfjes langs o.a. het oude Winschoterdiep. Dit diep stroomde toen op de plek van de huidige Noorderstraat en Meint Veningastraat.
Er werkten vele ambachtslieden bij de werven, o.a. bij Scheepswerf Wolthuis in Sappemeer.

We vonden een mooie oude tekening van de werf in het boek “Hellingvolk” van Thomas en Klaas Pruisman en maakten er een actuele foto van. Zoek de verschillen. De tekst bij de tekening is inmiddels achterhaald.


Het museum is er uiteindelijk toch gekomen. Je ontdekt er bijvoorbeeld wat een ijzerwerker, tegenhouder, ponser, breeuwer, spantenzetter, knipper, mastenmaker, koker, scheepstuiger en afschrijver vroeger deden in een scheepswerf en met welke materialen en machines ze werkten. Ook hoor je de bijpassende geluiden van vroeger.

 

De werf is van ca. april tot ca. september open op dinsdag- en donderdagmiddag en vanaf juni tot einde seizoen ook op de zaterdagmiddag. Op afspraak is de werf op andere tijden open. In de ontvangstruimte wordt o.a. koffie en thee geschonken en is ruimte voor bijeenkomsten. Er worden ook rondleidingen verzorgd. Oude vaartuigen kunnen worden gerestaureerd op de dwarshelling. Helaas komen ze alleen nog bij de werf met een stukje vervoer over land. Dit vanwege de demping van het oude Winschoterdiep en de dam tussen haven Sappemeer en de historische scheepswerf.

Meer info over openingstijden e.d.: www.historischescheepswerf.nl.